NIS2 richtlijn komt eraan

europanis2

De NIS2-richtlijn (Netwerk- en Informatiebeveiligingswetgeving) is een nieuwe Europese richtlijn die de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (NIS) in de EU moet verbeteren. De richtlijn is van toepassing op alle organisaties die belangrijke diensten leveren, ongeacht hun grootte.

Voor kleine bedrijven brengt de implementatie van NIS2 een aantal uitdagingen met zich mee. Ten eerste moeten KMO’s voldoen aan een aantal nieuwe eisen voor beveiliging en incidentbeheer. Deze eisen kunnen aanzienlijke kosten en inspanningen met zich meebrengen voor kleine bedrijven.

Ten tweede zijn KMO’s vaak niet goed voorbereid op incidenten. Ze hebben vaak niet de juiste procedures en middelen in huis om incidenten effectief te beheren.

De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen genomen om de implementatie van NIS2 voor KMO’s te vergemakkelijken. Zo heeft de Commissie een handleiding voor bedrijven uitgebracht waarin de belangrijkste eisen van de richtlijn worden uitgelegd. Ook heeft de Commissie een subsidieprogramma opgezet om bedrijven te helpen bij de implementatie van NIS2.

Ondanks deze maatregelen zullen KMO’s moeten investeren in beveiliging en incidentbeheer om aan de eisen van NIS2 te voldoen. Er zijn een aantal dingen die KMO’s kunnen doen om de implementatie van NIS2 te vergemakkelijken:

  • Begin vroeg met de implementatie. Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om de nodige maatregelen te nemen.
  • Stel een plan op. Het is belangrijk om een plan te hebben voor de implementatie van NIS2. Dit plan moet de doelstellingen, verantwoordelijkheden en tijdlijn voor de implementatie bevatten.
  • Zoek hulp. ELMORE kan U bijstaan bij de implementatie van NIS2.

De implementatie van NIS2 is een belangrijke verantwoordelijkheid voor alle organisaties die belangrijke diensten leveren. Voor KMO’s is het belangrijk om de uitdagingen van de implementatie te begrijpen en de nodige maatregelen te nemen om aan de eisen van de richtlijn te voldoen.

Meer nieuws